Followers

Wednesday, October 7, 2009

Diari Seorang Guru Tadika..
Final Exam "SeMalaysia". Kami berdebar, namun mereka tetap ceria.

Sungguh tidak terasa, masa begitu pantas berlalu dan hari ini telah pun memasuki bulan yang kesepuluh dalam tahun masihi iaitu Oktober. Beberapa kali saya meletakkan kalender masihi 2009 di hadapan saya sambil membelek hari-hari yang telah berlalu dan tak mungkin akan berulang lagi lalu saya bermonolog dalaman, hampir ayat yang sama keluar dari ingatan saya. Beberapa hari sahaja lagi yang tinggal untuk saya meneruskan amanah dan tanggungjawab yang di berikan pada saya untuk melangsaikannya.

"Silibus insya'Allah mampu saya habiskan seminggu sebelum exam, kerana saya perlu membuat revision sebelum hari exam tiba."

Debaran semakin terasa bila bertemu dengan guru-guru lain yang masing-masing menceritakan kebolehan pelajar-pelajar mereka yang telah mampu menguasai sukatan pelajaran yang di kehendaki bagi menghadapi peperiksaan akhir tahun yang di adakan selama lima hari, bermula 19-23 oktober 2009 ini secara serentak di seluruh Malaysia.
Terasa sepeti saya pula yang mengambil exam, bukan mereka.

Dua hari lepas, sempat saya bersembang dengan seorang ibu kepada anak murid saya. Kami membincangkan tentang exam yang akan tiba dan saya hanya mampu mencadangkan tajuk-tajuk yang perlu di tekankan bedasarkan penilaian saya dalam 'mengkaji' soalan-soalan exam tahun-tahun yang sudah kerana kami pihak guru-guru sendiri tidak mengetahui soalan-soalan yang akan keluar dalam exam nanti kerana ia dikeluarkan sepenuhnya oleh Bahagian Peperiksaan, JABATAN PASTI PUSAT yang mana, kertas-kertas soalan Peperiksaan Akhir Tahun ini di selaraskan di seluruh Malaysia.Kertas soalan hanya akan tiba di sekolah PASTI masing-masing sehari sebelum Exam bermula. Ini bermakna, anak-anak murid saya akan menghadapi peperiksaan serentak dengan rakan-rakan 'sePASTI' mereka di seluruh negara.

Semalam, seorang parent pula datang ke PASTI menjemput anaknya, sempat kami bersembang. Beliau menceritakan kepada saya gelagat anaknya ketika di rumah terutamanya bila di panggil untuk mengulangkaji pelajaran ada saja jawapannya. "Ala..ibu tak payah la ajar lagi..syah dah tau.. cikgu tina dah ajar pun semua tu.." Kami ketawa sambil menggelengkan kepala. Istighfar saya mendengarnya.

Luaran, saya berbangga ketika nama saya disebut dengan sebesar pujian dari anak didik saya. Masya'Allah, memang benar saya dah ajar semua tu (dalam silibus). Tapi, jauh dari sudut hati, saya rasa debaran, risau, takut dan bermacam lagi kalau-kalau mereka lupa apa yang telah saya ajar sebelum ini, kalau-kalau juga banyak lagi kekurangan dalam pengajaran saya dan kalau-kalau yang banyak lagi untuk di persoalkan. Ini semua tanggungjawab saya untuk memastikan mereka berjaya menerima refleksi hasil pembelajaran yang memang itu adalah hak mereka yang di amanahkan pada saya. Mungkinkah juga pertanyaan ini akan saya terima di akhirat kelak nanti? Ya Allah, hanya Engkau Maha Mengetahui dan Memahami isi hatiku ini. GooD LucK For My StudenTs!!

1 comment: