Followers

Tuesday, January 26, 2010

Mencari ketenangan hati dalam diri


Ketenangan itu dicapai melalui zikrullah. Namun zikrullah yang bagaimana dapat memberi kesan dan impak kepada hati? Ramai yang berzikir tetapi tidak tenang. Ada orang berkata, “ketika saya dihimpit hutang, jatuh sakit, dicerca dan difitnah, saya pun berzikir. Saya ucapkan subhanallah, alhamdulillah, Allah hu Akbar beratus-ratus malah beribu-ribu kali tetapi mengapa hati tidak tenang juga?”


Zikrullah hakikatnya bukan sekadar menyebut atau menuturkan kalimah. Ada bezanya antara berzikir dengan “membaca” kalimah zikir. Zikir yang berkesan melibatkan tiga dimensi - dimensi lidah (qauli), hati (qalbi) dan perlakuan (fikli).

Katalah lidah kita mengucapkan subhanallah - ertinya Maha Suci Allah. Itu zikir qauli. Namun, pada masa yang sama hati hendaklah merasakan Allah itu Maha Suci pada zat, sifat dan af’al (perbuatannya). Segala ilmu yang kita miliki tentang kesucian Allah hendaklah dirasai bukan hanya diketahui. Allah itu misalnya, suci daripada sifat-sifat kotor seperti dendam, khianat, prasangka dan sebagainya.

Dimensi kata, rasa dan tindakan
Jika seorang hamba yang berdosa bertaubat kepada-Nya, Allah bukan sahaja mengampunkannya, malah menghapuskan catatan dosa itu, bahkan menyayangi dan memberi “hadiah” kepadanya. Firman Allah:


“Wahai orang-orang yang beriman! Bertaubatlah kepada Allah dengan taubat yang semurni-murninya, mudah-mudahan Allah akan menghapuskan kesalahan-kesalahan kamu dan memasukkan kamu ke dalam syurga-syurga yang mengalir di bawahnya sungai-sungai…”
(At Tahrim :8 )

Firman Allah lagi:
“… Sungguh, Allah menyukai orang yang taubat dan menyukai orang yang menyucikan diri” (al baqarah :222)

Sifat ini berbeza sekali dengan kita manusia yang kekadang begitu sukar memaafkan kesalahan orang lain. Dan segelintir yang mampu memaafkan pula begitu sukar melupakan - forgive yes, forget not! Hendak memberi hadiah kepada orang yang bersalah mencaci, memfitnah dan menghina kina? Ah, jauh panggang daripada api! Begitulah kotornya hati kita yang sentiasa diselubungi dendam, prasangka dan sukar memaafkan. Tidak seperti Allah yang begitu suci, lunak dan pemaaf. Jadi, apabila kita bertasbih, rasa-rasa inilah yang harus diresapkan ke dalam hati. Ini zikir qalbi namanya.

Tidak cukup di tahap itu, zikrullah perlu dipertingkatkan lagi ke dimensi ketiga. Hendaklah orang yang bertasbih itu memastikan perlakuannya benar-benar menyucikan Allah. Ertinya, dia melakukan perkara yang selaras dengan suruhan Allah yang Maha Suci dan meninggalkan apa yang dilarang-Nya. Yang halal, wajib, harus dan sunat dibuat. Manakala yang haram dan makruh ditinggalkannya. Zina, mengumpat, mencuri, memfitnah dan lain-lain dosa yang keji dan kotor dijauhi. Bila ini dapat dilakukan kita telah tiba di dimensi ketiga zikrullah - zikir fikli!
Sekiranya ketiga-tiga dimensi zikrullah itu dapat dilakukan, maka kesannya sangat mendalam kepada hati. Sekurang-kurang hati akan dapat merasakan empat perkara:

*Rasa kehambaan.
*Rasa bertuhan.
*Memahami maksud takdir.
*Mendapat hikmah di sebalik ujian.

Takdir dan ujian pada diri

Dalam menghadapi situasi yang pelbagai, hati tidak lari dari terasa setiap ujian Allah itu berat untuk ditanggung, hanya doa' senjata utama yang sentiasa menggagahi hati dan jiwa. Selalu menasihati diri untuk sentiasa mencari ketenangan. Antara tanggungjawab yang kesemuanya perlu diberi keutamaan, bukan tiada pilihan cuma tak dapat di lepaskan. Kerana itu pentignya Zikrullah..


................

2 comments:

 1. Salam tina..

  Lama tak dengar cerita.
  bila masa pula ada blog,tak bagitaupun..

  1st nak komen gambar perppis kita ka tu?.. napa tak nampak muka aku..hehee.

  hati yang tenang insya'Allah akan mudah merasai nikmatnya segala hikmah yang Allah berikan atas ujian2 yang di lalui..

  setiap masalah itu ada penyelesaiannya.
  Semoga Allah sentiasa memberkatimu...

  Salam Sayang,
  ana_ass:>

  ReplyDelete
 2. wa'alaikumsalam wbkth..
  to my best3 freind.

  blog ni baru juga la, x famous pun.

  ha'ah, gambar perppis yg terakhir aku sebelum 'terbang'. muka ass adalah, barisan belakang yg ke-6 dari kiri.. hai,muka sendiri pun dah x kenal?

  Thanks for all..

  salam Sayang + Rindu..
  ana_tina :p (nak juga)

  ReplyDelete